5 ciekawostek o piwie
Piwo jest nieodzownym kompanem na imprezach, spotkaniach ze znajomymi, grillach, urodzinach i najróżniejszych wyjściach w plener. W tym artykule postanowiliśmy ująć 5 najciekawszych ciekawostek o piwie, którymi zaskoczysz znajomych.
Dlaczego piwo rozlewane jest w zielone, a czasem brązowe butelki?
Zapewne każdy na sklepowych pólkach spotkał piwo w zielonych lub brązowych butelkach, ale ilu z was zastanawiało się — czym jest to uwarunkowane? Czy kolor butelki ma jakiekolwiek znaczenie?
Piwo w zielonej butelce
Historia piwa w zielonych butelkach sięga XIX wieku. Pierwotnie ludzie uważali, że szkło naturalnie jest barwy zielonej i nie tylko butelki, ale także inne wyroby szklane posiadały różne odcienie zieleni. Spowodowane było to niezbyt zaawansowanym procesem produkcji szkła. Brak odpowiednich technologii uniemożliwiał usunięcie jonów żelaza, które m.in. przyczyniały się do charakterystycznej zielonej barwy. Nawet gdy nauczono się oczyszczać szkło, uzyskując przeźroczysty produkt, ze względów ekonomicznych zostano przy barwie zielonej. W związku z tym niektórym z nas piwo w zielonych butelkach może kojarzyć się z pewną tradycją.
Warto dodać, że piwo w zielonej butelce jest bardziej podatne na promienie słoneczne. Im dłużej przetrzymywane jest na słońcu, tym większe prawdopodobieństwo, że jego smak i zapach ulegną pogrożeniu.
Piwo w brązowej butelce
W latach 30. przypadkowo odkryto, że smak piwa w butelkach z brązowego szkła nie zmienił się po długim czasie. Dzieje się tak, ponieważ butelki z brązowego szkła mogą zmniejszyć wpływ światła na piwo. Badania wykazały, że kwasy alfa w piwie reagują z ryboflawiną, tworząc niepożądane związki w jasnych warunkach. Zapach wynikający z powstałej reakcji chemicznej może być nieco śmierdzący. Butelki z brązowego lub ciemnego szkła pochłaniają większość światła, co zapobiega wystąpieniu tej reakcji. Stąd też w późniejszym czasie w browarnictwie używanie brązowych butelek zyskało na popularności.
Początki już w starożytności?
Piwo w Toruniu swoje początki przypisuje na XV wiek. Był to okres, kiedy miasto zaczynało się rozwijać i wznosić swoje pierwsze budowle. Jak możemy zauważyć — piwo toruńskie swoją tradycją na kartkach historii zapisuje się już od ponad 6 wieków!
Co ciekawe, pierwsze piwo powstało już około 4 000 lat p.n.e., a jego przepis został znaleziony wykuty na glinianej tabliczce. W tamtym czasie trunek ten był postrzegany przez ludność jako napój bogów.
W tamtym też okresie piwo było swego rodzaju walutą, dodatkowo było równie ważne co produkty spożywcze, takie jak chleb. Niemniej jednak rozwój receptury kultywowany był przez całe wieki, aż po dzień dzisiejszy. W starożytność zaś największą sławą szczycił się w klasztorach, gdzie był produkowany przez mnichów.
Mnisi mieli swoje metody konserwacyjne związane z piwem, albowiem magazynowali je w zaciemnionych piwnicach, dzięki czemu browar mógł leżeć znacznie dłużej, tym samym nie tracąc żadnych walorów smakowych, jak również samej świeżości.
Zobacz także: historia piwa piernikowego.
Drożdże — element, bez którego piwo nie może istnieć
Pierwszy składnik znajdujący się piwie, jaki przychodzi każdemu na myśl to chmiel. Co ciekawe, ilość przeznaczanego chmielu w stosunku do objętości jednej butelki jest znikoma, ale wystarczy, by nadać mu optymalny smak.
Drugim, jakże ważnym elementem tego trunku są drożdże. Bez nich piwo nie przeszłoby procesu fermentacji. Dlatego też są tak ważnym czynnikiem podczas jego warzenia.
Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które rozmnażają się na dwa sposoby: przez zarodniki lub przez pączkowanie. Różne rodzaje szczepów drożdży wykorzystuje się w zależności od danego gatunku piwa. Dodatkowo wpływają one na aromat, jak i ogólny smak niektórych piw.
Co ciekawe, pierwsi odkrywcy piwa nie mieli pojęcia o tym, że to właśnie im zawdzięczają alkohol znajdujący się w tym trunku. Drożdże zostały odkryte jeszcze za czasów Egipcjan.
Kto pije najwięcej piwa?
Pod względem ilościowym wygrywają Chiny — mówimy jednak o spożyciu według całego kraju, bez danych przypadających na jednego mieszkańca. Prawdopodobnie nie jest to wybitnie szokująca informacja, zważywszy na fakt ile osób mieszka w Państwie Środka.
Jeżeli jednak popatrzymy na ilość wypijanych litrów na jedną osobę w ciągu całego roku — na samym przodzie w tym rankingu plasują się Czesi. Na jednego mieszkańca tego kraju przypada ponad 142 litry piwa rocznie. Statystycznie rzecz biorąc, można łatwo stwierdzić, że jest to niemalże jedno piwo dziennie przez cały rok.
Polska również w rankingu nie wypada najgorzej, ponieważ na jednego mieszkańca naszego kraju wypada około 100 litrów tego trunku w ciągu roku. Ten wynik daje nam 5 miejsce na świecie. Przed nami nieco większe spożycie mają Niemcy oraz Austria.
Co więcej, Czesi od 24 lat są niepokonani pod względem ilości wypijanego piwa w ciągu jednego roku na przysłowiową „głowę”!
Piwo ma własne święto!
Dzień piwa możemy świętować 6 sierpnia. Święto tego trunku zostało zapoczątkowane w 2007 roku w San Francisco przez dwóch amerykanów. Uznali oni, że jest to doskonały czas do wspólnego spędzenia czasu, delektując się złocistym trunkiem. Z biegiem czasu data zyskiwała na rozgłosie i każdego roku przełączają się kolejne państwa, wspólnie świętując jeden z najstarszych trunków, które są znane człowiekowi.
Piwo jest czwartym najbardziej popularnym napojem na świecie
Ranking nie dotyczy jednak wyłącznie napojów alkoholowych, a ich ogółu:
Kawa
Jest napojem najczęściej spożywanym na świecie. Kawa posiada wiele odmian, jednakże te najczęściej spotykane to Robusta i Arabica. Ziarna pozyskuje się w ponad 70 krajach, w głównej mierze w Afryce, Ameryce Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Swoją popularność zyskała poprzez smak oraz zawartą w niej kofeinę, która codziennie budzi do życia miliony osób.
Herbata
Herbata zyskała popularność przez prostotę przyrządzenia oraz liczne możliwości jej wykonania. Herbatę można pić na ciepło, jak i na zimno. Co więcej, można ją sporządzać z najróżniejszych roślin, przez co każdy może znaleźć smak idealnie dopasowany do własnych potrzeb.
Sok pomarańczowy
Jest najczęściej spożywanym sokiem na świecie. Swoją popularność zawdzięcza właściwościom zdrowotnym oraz licznymi witaminom, które zawiera w swoim składzie, a w szczególności witaminie C. Dodatkowo można pić go niemalże ze wszystkim, dlatego też często znajduje zastosowanie na różnych spotkaniach, na których spożywany jest alkohol. Idealnie sprawdza się również przy obiedzie.
Piwo
Piwo, jak można zauważyć, zajmuje 4 miejsce w ogólnym rankingu najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest ono nieodzownym kompanem na imprezach, przyjęciach, wyjściach, spotkaniach w gronie najbliższym, czy przy rodzinnym grillu. Popularność zyskało przez różnorodność smaków i gatunków.