Gdzie powstało pierwsze piwo?
Często otwieramy je bezrefleksyjnie, delektując się każdym kolejnym łykiem. Okazuje się, że historia piwa zaczyna jeszcze przed wynalezieniem koła, a sama forma napoju wyglądała nieco inaczej w porównaniu z tym, co powszechnie spożywane przez nas dziś.
Piwo to najstarszy zarejestrowany przepis na świecie. Początki powstawania pierwszego, prymitywnego piwa historycy określają na 10000 lat p.n.e. Tamtejszy trunek był pozbawiony chmielu. Swoją konsystencją przypominał papkę z połączenia chleba oraz wody. Miało to nie wiele wspólnego z tym, co dziś znamy ze sklepowych półek.
Natomiast najstarsze odnalezione dokumenty świadczące o produkcji piwa, według różnych źródeł przypisuje się na 5000 lat przed naszą erą. Są to gliniane tabliczki pokryte pismem klinowym pochodzące ze starożytnej Mezopotamii. Według zapisów na glinianych naczyniach Sumerowie łączyli wodę z chlebem. Placki chleba były przygotowywane z wysuszonych ziaren jęczmienia i pszenicy. Dodawano również daktyle, miód oraz inne lokalne przyprawy. Wszystko to było gotowane, następnie zaczynała się fermentacja. Powstałe ‘piwo’ konsumowano za pomocą trzcinowych rurek ze względu na pływające resztki chleba oraz innych składników.
Wraz z upływem czasu piwo coraz bardziej zaczynało przypominać te, które aktualnie znamy. Zaczęto udoskonalać recepturę oraz poprawiać technologię. W efekcie przyczyniło się to do powstania tego trunku, które już wszyscy dobrze znamy.
Zobacz także:Dlaczego nie pasteryzujemy naszych piw?